Yağlı Kanal Temizliği Nedir?
Yağlı kanal temizliği genelde otellerin, sosyal tesislerin ve lokantaların düzenli olarak ihtiyaç duydukları bir hizmettir. Bu türden işletmeler bir kanaldan düzenli olarak yağlı yiyeceklerin servislerini yaparlar. Bu nedenle bu tipte bölgeler düzenli olarak kirlere ve yağa maruz kalır. Yağın birikmesi halinde ise bir süre sonra bu yağlar insan sağlığına zarar verir hale gelir. Bu tipte kanalların düzenli olarak temizlenme ihtiyacı da bu nedenle doğmaktadır. Ayrıca yasalar gereği de bu türden kanallara sahip işletmelerin kanalları düzenli olarak temizletmeleri gerekir. Bu yazımızda sizlere yağlı kanal temizliği hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Yazımızda bu işlemin nasıl uygulanması gerektiği hakkında da ipuçları sunacağız.
Yağlı kanal temizliği nasıl yapılır?
Yağlı kanal temizliği için öncelikle çelik ve telli olma özelliğine sahip fırçaların kullanılması gerekir. Çelik telli fırçalar sayesinde yağların kanaldan çıkarılması söz konusudur. Bu tipte kanallarda yağ lekeleri 3 aya yakın süre ile kaldıkları için bu kanalların temizliği için de özel kimyasalların kullanılması gerekir. Profesyonel kanal temizliği hizmeti veren firmalar kolaylıkla bu yağları çıkaracak kimyasallara sahiptirler. Fakat bu türden kimyasalların düzgün bir şekilde uygulanması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçların oluşması söz konusudur. Profesyonel olmayan firmalar tecrübeli personellere sahip olmazlar. Tecrübeli personellerin yağlı kanal temizliği konusunda çalışmamaları halinde ise kanalların temizliklerinin hassas bir şekilde yapılamaması veya kanalların dokusuna zarar verilmesi söz konusudur.
Kanalların temizliğine telli fırçalarla başlanmasının ardından daha sonra yağ çözücü kimsayallar pompalar yardımı ile yüzeye uygulanır. Bu sayede yüzeydeki yağın içerisine kimyasalların işlenmesi mümkün hale gelir. Aksi takdirde yağın içerisine kimyasallar giremezler ve sadece yüzeydeki yağlar temizlenebilir. Bu noktada da profesyonel firmaların önemi bir kere daha ön plana çıkıyor diyebiliriz. Kimyasalların bir süre yüzeyde bekletilmesi sağlanır. Bu süre 10 dakika ile 25 dakika arasında değişir. Genelde 15 dakikalık bir süre yeterlidir. Kimyasal zamanla etkisini gösterir ve yağ yüzeyden çıkmaya başlar. Bu noktada yağın kısa sürede temizlenmesi gerekir. Sünger ve benzeri yağ sökücü araçlarla yağ temizlenir ve işlem tamamlanır.