Böcekler haşere çeşitleri ve fareler günlük hayatta bizimle aynı ortamlarda yaşamlarını sürdüren canlılardır. Ancak çoğu zaman hem maddi olarak hem de sağlık açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadırlar. Astım hastaları başta olmak üzere insanların %70 i hamamböceklerine karşı alerjisi vardır. Ayrıcı evlerde sık görülen böcekler veba tifüs, verem gibi hastalıklar taşımaktadır ve bu hastalıklar insanlar arasında da bulaşıcı özellik göstermektedir.
Evlerde İlaçlama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Evlerde ve apartmanlarda zaman zaman zehirli böcek türleri bile görülmektedir bu da özellikle küçük çocuklar ve hamileler açısından büyük bir tehlike oluşturmaktadır.
Kişisel yapılan böcek ilaçlama yöntemlerinin birçoğu başarısızlıkla sonuçlar ve büyük sağlık sonuçlarına neden olabilir.
Profesyonel ilaçlama sisteminde öncelikle ortamda hangi böceğin yoğunlukta bulunduğu tespit edilir ve hangi böceğe hangi tür ilacın kullanılması gerektiği iyi bilen kişiler tarafından karar verilir. Ve daha sonra doğru uygulama şeklinde uygulanır. Kullanılan ilaçlar genellikle sıvı ve kokusuzdur mobilyalar üzerinde leke bırakmaz ve insan sağlığını tehdit etmediği sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış bulunmaktadır. Gerektiği taktirde böcek ilaçlama belirli periyotlarda tekrarlanmaktadır.
İlaçlama İşlemi Neden Tekrarlanmalıdır
Bu mekânların başında hastana, pastane, depo, fabrika ve avmler gelmektedir. Çünkü tüm bu mekânlar gün içine çok fazla ziyaretçi ağırlamakta ve içinde böcek oluşumunu tetikleyecek besinle, yiyecekler ve mallar bulunmaktadır. Örneğin oteller sık sık ilaçlama işlemi yapılması gereken yerlerdir. Çünkü gün içinde çok sayıda turist giriş ve çıkış yapmaktadır. Geldikleri ülkeden istemeden bavullarında ve kıyafetlerinde böcek ve böcek yumurtaları taşıyabilirler ve o böcekler bölgeye yayılarak insan ve çevre sağlığına ciddi anlamda tehdit etmektedir.
Bunun yanında hastaneler içerisinde çok sayıda bağışıklık sistemi zayıflamış hasta bulundurur ve bu hastalar böceklerden kapabilecekleri en küçük mikropla hayati tehlikede problemlerle karşı karşıya kalabilir.
Avmler ise hem insan sağlığı hem de maddi hasarlara sebep olmamak için sık sık ilaçlanmalıdır. İçerisinde çok sayıda yiyecek üreten yerlerin olması böceklere davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca böcekler içerideki Mobilya ve tekstil ürünlerine zarar vererek ciddi maddi kayıplara yol açabilmektedir.
Sağlık açısından zararlarının yanında maddi zararlara yol açmaktadır hem mobilya ve eşyalara zarar verirken hem de sağlık bakanlığı tarafından denetim altında olan mekânlarda mekânların ceza yemesinden kapanmasına kadar yol açmaktadır.