Böcek ilacı, böcek öldürmek için kullanılan bir toksik maddedir. Bu maddeler esas olarak, ekilen bitkileri saran böcekleri yok etmek için kullanılır. Böcek ilacı, toksikoloji etkilerine veya penetrasyon moduna bağlı olarak çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. İkinci planlayıcı, yutma (mide zehirleri), inhalasyon (fumigantlar) veya vücut kaplama (temas zehirleri) penetrasyonu üzerinde etkili olup olmadıklarına göre sınıflandırılır.
En sentetik organik böcek öldürücüler bu üç yola girerler ve bu nedenle birbirlerinden temel kimya ile ayrılırlar. Sentetik organik maddelere ek olarak, bazı organik bileşikler bitkilerde doğal olarak ortaya çıkar. İnsektisitlerin çoğu, böcekler tarafından beslenen veya beslenen bitkiler ve diğer yüzeyler üzerine ilaçlama yapılır veya toz haline getirilir.
Böcek İlaçlama Çeşitleri
Mide zehirleri sadece ağızdan alındığında zehirlidir ve tırtıl, böcek ve çekirge gibi ağız parçalarını çiğneyen veya parçalayan böceklere karşı en faydalıdır. En etkili mide zehirleri arseniklerdir. Örneğin, Paris yeşil (bakır asetaldehit), kurşun arsenat ve kalsiyum arsenat; ve sodyum florit ve kriyolit gibi florür bileşikleri. Hedef böcekler tarafından örtülen yapraklar ve yapraklar üzerine bir sprey veya toz olarak uygulanırlar.
Mide zehirleri, insanlar ve diğer memeliler için daha az tehlikeli olan sentetik organik insektisitlerin yerini almıştır. Temas zehirleri böcek derisine nüfuz eder ve bitkinin yüzeyine nüfuz eden ve meyve sularını emen yaprak bitleri gibi artropodlara karşı kullanılır. İletişim insektisitleri iki ana gruba ayrılabilir: doğal olarak oluşan bileşikler ve sentetik organik olanlar. Doğal olarak oluşan temas insektisitleri arasında dumandan üretilen nikotin; Krizantem cinerariaefolium çiçeklerden elde edilen piretrat; Derise türlerinin ve ilgili bitkilerin köklerinden Rotenon; petrol ve yağlardır. Bu bileşikler esas olarak bitki ekstrelerinden elde edilirken, bunlardan bazılarının toksik maddeleri sentezlenmiştir.
Doğal böcek ilaçlama yöntemleri genellikle bitkilerde kısa ömürlüdür ve uzun süreli istilalara karşı koruma sağlayamaz. Piretrum haricinde, daha yeni sentetik organik insektisitler ile değiştirilmiştir.
Günümüzde İlaçlama
Yirminci yüzyılın ortalarına gelindiğinde, sentetik organik insektisitlerin görünümü böceklerin ve diğer eklem bacaklı böceklerin kontrolünü çok daha etkili hale getirdi ve bu tür kimyasalların çevresel dezavantajlarına rağmen, modern tarımda çok önemliydi. Ürün kayıplarını önleyerek, ürün kalitesini artırarak ve tarım maliyetini düşürerek, modern böcek ilaçları dünyanın bazı bölgelerinde 1945-65 döneminde ürün verimini yüzde 50’ye kadar artırdı. Hem insanların hem de evcil hayvanların sağlığını geliştirmek de önemliydi; Sıtma, sarıhumma ve tifüs, dünyanın birçok yerinde ve diğer bulaşıcı hastalıklarda kullanımlarını büyük ölçüde azaltmıştır.